Adaptogeenit

Nouse luontoni lovesta, synnyinpaikasta syvästä, ha'on alta haltiani

Elontieto on ayurvedistä terveysfilosofiaa suomeksi, suomalaisille. Kaikki vieraskieliset sanat on pyritty korvaamaan suomalaisilla synonyymeillä tai vastaavuuksilla. Elontieto on synkretistinen näkökulma, jossa yhdistyvät sekä Kalevalainen ja intialainen Veedinen viisausperinne, että moderni tieteellinen maailmankuva. Luonnonlääketieteellinen teoriapohja on perinteisessä ayurvedassa, vaikka asioista puhutaankin Kalevalaisilla ja suomalaisilla vastaavilla termeillä. Ikävä tosiasia on se, että Suomessa oma elävä viisausperinteemme on katkennut ja jäljellä on vain Kansanrunouden arkistot sekä Suomalainen mytologia ja sen tutkimus. Elontieto on osa Kalevalaisen viisausperinteen “renesanssia”, joka nostaa päätään kaikkialla Suomessa.

Lue lisää:

- Elontieto -

Sami Nuoran tarina

Kuinka minusta tuli fytonomi & ayurveda kehon ja mielen terveyskonsultti, sekä luennoitsija ja kouluttaja?

 


Terveyden ja hyvinvoinnin parissa työskennellessäni saan kuulla olevani onnekas, koska jotkut näkevät minussa vain terveen ja hyvinvoivan nuorukaisen. Nyt 36-vuotiaana koen, että haluan kertoa kolikon toisestakin puolesta; lyhyt versio elämäntarinastani. Totta kai koen olevani onnekas. Hyvinvoinnin ja nuorekkuuden eteen on kuitenkin täytynyt tehdä aika paljon töitä ja uhrauksia, ja niin tarvii tehdä edelleenkin joka päivä.


Nuoruusvuosien seikkailut

Kuva; Teemu Valtanen

Kuva; Teemu Valtanen

Elin mielestäni kaikinpuolin hyvän ja onnellisen lapsuuden, harrastin aktiivisesti liikuntaa ja pelasin mm. jalkapalloa. Teini-iässä urheilu jäi ja kaveriporukka oli aika alkoholiin menevää ja monipuolisesti holtitonta sorttia. Lukion aikaan ja vielä sen jälkeenkin vauhti oli kaikkein kovimmillaan ja viikonloput juopoteltiin, tapeltiin kaupungilla ja keksittiin kaikellaisia villityksiä, joista kaikkia ei kannata kertoa. Tappeluita työstettiin joinakin ajanjaksoina aika urakalla, niin että potkunyrkkeilyä ja painia sai harrastaa monta kertaa viikossa joko kaksin tai isommissa porukoissa. Selvisin fyysisesti kaikista vaarallisimmistakin tapahtumista, kuten puukotusyrityksestä ja muista mukiloinneista pelkillä naarmuilla ja mustelmilla, katkenneilla hampailla, joskus umpeen muurautuneella silmällä tai putkareissulla. Henkisesti kaikesta ei selviä yhtä pienellä vaivalla, mikä valkeni itselleni vasta vuosia myöhemmin. Tietyt asiat nimittäin painuu syvälle piilotajuntaan.

Vaikka tappelut loppui kun muutin Oulusta, alkoholin suurkulutus, tupakointi ja säännöllisen epäterveellinen ruokavalio oli edelleen paheitani kun olin ammattikorkeakoulussa, jossa opiskelin viestintää.  Monet vanhat kaverit oli siirtyneet tai olivat parhaillaan siirtymässä kovempiin aineisiin ja kovempaan meininkiin. Oma henkinen ja fyysinen vointini olivat heikohkolla tasolla, mutta siitä ei tullut paljoa puhuttua eikä asiaa ajateltua... lähinnä keskityin olemaan porukan seura- ja huumorimies. Monessa mielessä yritin kauan olla kova jätkä, koska näin olin tottunut pärjäämään tukalista tilanteista. Kärsin kuitenkin syvästä uupumuksesta, öisistä pelkotiloista, pahasta unettomuudesta, verensokerin heilahteluista, elämän merkityksen puuttumisen tunteesta, masennuksesta, stressistä, iskiaskivuista, ummetuksesta, keskittymis- ja oppimisvaikeuksista, toistuvista krapuloista ja yleisestä ahdistuksesta, sekä maailmantuskasta. Vaikempina aikoina keikuin jossain psykoosin ja todellisuuden välisessä rajamaastossa, ja se oli erittäin haastavaa aikaa.

Herääminen ja oman luonnon löytäminen...

Lopulta kun uupumus ja umpikujaan ajautumisen tunne kävi riittävän suureksi, jokin sisällä sai kertakaikkiaan tarpeekseen. Sain tarpeekseni eksyksissä olemisesta, muiden syyttelystä, elämän syyttämisestä, valittamisesta, kärsimisestä ja uhrina olemisesta. Koin tietynlaisen hetkellisen irtaantumisen tunteen itseeni, henkilöllisyyteeni, sisäiseen kireyteeni, omiin ongelmiini ja koko omaan elämääni. Ymmärsin kirkkaasti, että olen aiheuttanut omat ongelmani pääasiassa itse, mm. siten, että en aidosti hakenut ongelmiini ratkaisuja, vaan enemmänkin oikeutusta ja tekosyitä. Lisäksi kuuntelin liikaa muiden mielipiteitä, neuvoja ja tuputusta, enkä omaa sisäistä ääntäni. Se oli itsepetosta.

Kyse ei todellakaan ollut mistään suuresta valaistumisesta, mutta kuitenkin jonkinlaisesta heräämisestä. Ymmärsin mm. sen, että aikuiselämän tarkoitus on nuoruusvuosista toipuminen, vastuun kantaminen omista tunteista ja omasta elämästä, ja ennenkaikkea oman itsensä, eli oman Luontonsa löytäminen. Ei valittaminen, eikä hiljaa kärsiminen, ei hauskanpito, huoleton mässäily ja herkuttelu, helpolla pääseminen, ei oman edun tavoittelu, ongelmien lakaiseminen maton alle, muiden syyttely omasta tilanteesta, tai tunne siitä, että on keskivertoa kovempi, coolimpi tai suositumpi jätkä. Näin jälkeenpäin ajatellen voi muotoilla vaikkapa niin että löysin oman tarkoitukseni. Tästä herätyksestä seurasi liuta konkreettisia toimenpiteitä, mm. siihen astisen elämäni tietynasteinen hylkääminen ja pöydän puhtaaksi pyyhkiminen. Vaihdoin taas paikkakuntaa ja uudessa asunnossa oli aluksi vain patja, televisio, ja TV- tasona pahvilaatikko. Katosin, vaihdoin puhelinnumeroa ja pysähdyin mietiskelemään.

Aloin päättäväisesti etsiä ratkaisuja, ja kantaa vastuuta omasta hyvinvoinnistani. Eristäydyin usein omiin oloihini, tai päiväksi luontoon, syventyen mm. meditaatioon, eri ruokavalioihin ja aiheesta kertoviin kirjoihin, yrttilääkintään, metsien ja merenrannan parantavaan voimaan, Chi Kungiin, psykedeelisiin matkoihin (mm. ayahuascaan, erääseen kaktukseen ja taikasieniin) ... ja moneen muuhun työkaluun. Etenkin ayahuasca antoi aika syvällisiä 'opetuksia', ja mm. normalisoi suhdettani alkoholiin. Näin elämästä tuli käytännössä joogaa. Oli rakennettava uudelleen kotinsa, itsensä, arvohierarkia, ammattitaito, sosiaalinen elämä ja se tuntui melkein kun olis opetellut uudelleen kävelemään.

Samista kasvokuva.jpg

Ayurveda antoi palapelilleni kehykset...

Kokeilin aluksi paleoliittistä ruokavaliota, viljatonta, maidotonta, sokeritonta, lihatonta, karppausta eli VHH- ruokavaliota (paleo- tyyliin) ketogeenisiä paastoja ja funktionaalista ravitsemustiedettä. Kokeilin myös erilaisia pussikeittodieettejä, kiinalaista ravinto-oppia, biohakkerointia, superfoodeja ja yrttilääkintää, ja käytin ravintolisiin suuren osan palkastani. Syvennyin ayurvedaan ruokavalio-opeista viimeisenä, ja se toi tietyllä tapaa etsintäni päätökseen. Kuului kliks - kun palaset loksahtivat päässäni paikoilleen. Ayurveda on kaikista löytämistäni elämäntaito- ja ruokavalio-opeista kokonaisvaltaisin ja 'notkein'. Se ei sulje pois mitään mitä olen aikaisemmin löytänyt. Sen sijaan koen että ayurveda nivoo kaikki hoitokeinot yhteen, asettaa kaiken omalle paikalleen, selittää niiden keskinäiset vuorovaikutussuhteet, ja tarjoaa myös palapelin puuttuvat palaset. Ayurveda on erittäin käytännönläheistä, eikä siihen tarvi liittää  henkisyyttä, ellei näin halua tarkoituksellisesti tehdä. Tämä systemaattisesti koostettu logiikkaan perustuva järjestelmä on maailman vanhin ja pisimpään harjoitettu lääketiede, jota edelleen harjoitetaan ennenkaikkea Intiassa, jossa sitä opetetaan mm. yliopistoissa rinnakkain modernin länsimaisen lääketieteen kanssa.

Ayurveda kertoo maailmasta mm. viiden elementin, 20 ominaisuuden ja kolmen ominaislaadun avulla. Ayurvedan ikivanhan selitysmallin mukaan maailmankaikkeuden syntyminen on melkein yksi yhteen modernin tieteellisen selitysmallin kanssa, ja mm. tämän yksityiskohdan koen suorastaan häkellyttäväksi… Koen, että vasta kun löysin ayurvedan, ymmärsin että elämässä on tietty järki, tietty logiikka, johon perehtyminen vahvistaa tunnetta siitä että olen kotonani tässä maailmankaikeudessa, joka ei ole vieras, kolkko ja vihamielinen, vaan enemmänkin tuttu, turvallinen, elävä, aktiivinen ja reagoiva... ayurvedan avulla vanhat oireeni ovat poissa ja pysyvät kurissa. En juuri koskaan kärsi mielen tai tunnetason epätasapainosta, stressistä, en erityisemmin iskiaskivuista, väsymyksestä tai unettomuudesta. Jos lipsun pidempiä aikoja ayurvedisesta elämäntavasta, niin silloin osa oireista voi palautua, mm. unettomuus, stressi, iskias ja ruuansulatusvaivat. Ne kuitenkin taas poistuvat kun palaan ayurvediseen elämään.

Etsintäni on jatkunut nyt vasta noin 10-vuotta ja tasapainon ylläpitäminen vaatii edelleen jatkuvaa panostusta ja luopumista tietyistä nautinnoista. Olen toiminut noin 8-vuotta luontaistuote-alalla, neuvonut tuona aikana lukuisia ihmisiä ruokavalion ja ravintolisien suhteen, ja opiskellut myös Provitan koulussa fytonomiksi ja Suomen Ayurveda Instituutissa ayurveda kehon ja mielen terveys konsultiksi. Elämänkokemukseni on opettanut minulle myötätuntoa ja vastuuntuntoa. Oma intohimoni on jakaa ayurvedan sanomaa, muokata se osaksi suomalaista luonnonlääkintää, ja auttaa sillanrakentamisessa luonnonlääkinnän ja funktionaalisen lääketieteen välille. Koen että ayurvedan avaimilla aloin myös ymmärtää Kalevalaista viisausperinnettä ja maailmankuvaa..

Ayurveda on todella helppoa ja mukavaa. Sen ei missään nimessä tarvitse olla tiukkaa ja ehdotonta, eikä terveiden ihmisten tarvitse noudattaa sen ohjeita sataprosenttisesti. Ayurveda on kokonaisvaltaista ja yksilöllistä. Voit kuitenkin aloittaa vaikkapa juomalla aamuisin tyhjään mahaan lämmintä vettä!

Mitä teen nykyään?

Nykyään teen ayurvedakonsultaatioita, ylläpidän adaptogeenit.com sivustoa, työskentelen ravintolisien maahantuonnissa, ja tapaan mielenkiintoisia ihmisiä, jotka haluavat jakaa elämänviisauttaan. Olen myös erityisen kiinnostunut Kalevalaisesta viisausperinteestä ja suomalaisesta mytologiasta, joka viittaa siihen että Suomessa on myös ollut todellisia tietäjiä.

  • Seuraa instagrammissa @adaptogeenit

  • Lähetä sähköpostia adaptogeenit (at) elisanet.fi

Kunnia ja kiitos osaamisestani kuuluu opettajilleni:

Saara Silvennoinen, Altti Parviainen, Raimo Hiltunen, Yvonne Holm, Helena Mykrä, Susanna Tiainen, Marja Ruuti, Virpi Raipala-Cormier, Pia Rautio, Risto Lindholm, Kaija Elo, Mika Rönkkö, Timo Lehto, Ossi Viljakainen, Heidi Nyström, Lana Lavonen, Dr. Bhawna Sharma, Tarja Aalto, Justine Cederberg, Sauli Siekkinen, Dr. Arun Gupta, Dr. Partap Chauhan…


Ātmà - suom. Haltija/Luonto: 'sielu' tai ihmisen 'itse'

Ayahuasca: Amazoninajahuaskaliaanista (Banisteriopsis caapi) valmistettava psykoaktiivinen kasvisuutejuoma. Sen ketšuankielinen nimi tarkoittaa "sielun liaania" tai "kuoleman köynnöstä". Ayahuasca on kotoisin Amazonin sademetsistä, ja siellä sitä käytetään mahdollistamaan pääsyn visionääriseen tai mytologiseen maailmaan, joka tarjoaa ilmestyksiä ja parannusta. (wikipedia)

Ayurveda - Elontieto: Ayus - elämä, Veda - tieto, tiede

Dharma - Sampo: hyve, oikeus, oikeudenmukaisuus, velvollisuus, laki; se mikä kannatelee maailmaa

Yoga - Sammon taonta: jooga, kirjaimellisesti 'ies'; mielen, hengen ja ruumiin hallintaan tähtäävät tekniikat, ennen kaikkea meditaatio ja muut henkiset harjoituksen muodot, jotka vaativat itsekuria ja tähtäävät jonkin päämäärän, etenkin mielen vapautumisen saavuttamiseen.


Lisäinfoa

Kultaleima - Pieni Mieli äänitettiin Virroilla 2009. Säe 1 Henry K, säe 2 Nurjapuoli (minä), kertosäe Emilia Sisko

Nurjapuoli - Itse, äänitetty Viroilla 2009

Alussa sämplätty Anthony de Melloa.

Nurjapuoli - Jäniksen Vuosi, äänitetty Virroilla 2009

Yksilön itsehoidon tueksi tarkoitetetut ohjeet eivät korvaa lääkärin tai terveydenhoidon ammattilaisen antamia ohjeistuksia, eikä olemassaolevaa lääkitystä pidä jättää pois. Luonnon vaikuttavien aineiden käyttö on jokaiselle kuluttajalle omaehtoista ja jokainen on vastuussa käytännön järjen käytöstä itsehoidossaan.